NIEUWSBERICHTEN 2019

24 oktober 2019

Voortgang boek Gradus Verhaaf – door dr. Leo Ewals


Een boek maken over een kunstenaar is en blijft een megaklus. Proberen inzicht te krijgen in al het werk dat hij in een lang kunstenaarsleven heeft gemaakt.


Honderden afbeeldingen maken en ordenen. Proberen daar overzichtelijke hoofdstukken mee samen te stellen. Teksten voorleggen aan kritische ingewijden die de kunstenaar goed gekend hebben. Proberen alle suggesties weer te verwerken. Talloze details verifiëren door te bellen, te mailen en te schrijven. Het eindeloos controleren van typografische details. Bijvoorbeeld wel of geen punt na de titel of subtitel van een hoofdstuk? Eerst een punt dan aanhalingstekens sluiten en dan de verwijzing naar een voetnoot, of toch anders? En heb ik het overal op dezelfde manier gedaan? In die fase zit ik nu.


Maar het boek over Gradus Verhaaf komt eraan! De eerste helft van 2019 heb ik er overigens weinig aan kunnen werken omdat ik tijd (en energie) nodig gehad om twee andere boekprojecten af te ronden. Een over de Nijmeegse kunstenaar Wim van Woerkom en een over zijn leerling Gab Smulders. Daarbij heb ik exposities gemaakt in het Ateliermuseum Jac Maris in Heumen (een aanrader!). Voor De Ezelstal kwam dat goed uit. Renée Leuftink, de drijvende kracht van De Ezelstal, heeft dit jaar gewijd aan het werk van Jan Homan, die andere huiscoryfee, waarvan met een tentoonstelling het 100ste geboortejaar wordt gevierd. Volgend jaar zal Gradus Verhaaf centraal staan.

31 januari 2019

Boek Gradus Verhaaf – door dr. Leo Ewals

 

In september 2017 kreeg ik de uitnodiging een boek te schrijven over Gradus Verhaaf. Ik ging akkoord en begon er direct mee, naast de lopende verplichtingen, die ik eerder was aangegaan. In 2017 begonnen met bestuderen en chronologisch ordenen van alle museumdocumentatie. Vervolgens ca 700 foto's inscannen en trachten te dateren. Begin 2018 had ik een bibliografie van 250 titels en een overzicht van de ruim 250 solo- en groepstentoonstellingen samengesteld.


In de loop van het jaar de voorlopige versie van het boek geschreven. Ondertussen aanvullend onderzoek in bibliotheken en archieven. Alleen tijdens de zomermaanden door omstandigheden niet kunnen werken. Begin 2019 zullen de teksten nagenoeg definitief zijn en is er een voorlopige lay-out. Dan copyright foto's uitzoeken, onderschriften van de bijna 300 afbeeldingen maken met vermelding techniek, maten, signering en datering. De fotograaf beoordeelt ondertussen alle foto's op kwaliteit en maakt waar nodig nieuwe opnames. En tot slot naar de drukker!!!


Iets over de auteur dr. Leo Ewals

Leo Ewals heeft kunstgeschiedenis en Franse letteren gestudeerd aan de universiteit van Nijmegen (1966-1975), aan de Sorbonne en de Ecole du Louvre in Parijs. In 1987 promoveerde hij met een proefschrift over de romantische Nederlands-Franse kunstenaar Ary Scheffer.

 

Sindsdien heeft hij meegewerkt aan diverse projecten in binnen- en buitenland, o.a. in het Louvre. Ewals heeft als tweede specialisme regionale Gelderse kunst. Hij schreef tientallen boeken en artikelen over kunstenaars uit de regio, onder meer voor het Biografisch Woordenboek van Gelderland. Het boek over Gradus Verhaaf moet de volgende parel worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Leo Wals

31 januari 2019

Schenking.

 

Ria en Ben Drijver, goede vrienden van Gradus Verhaaf uit Doesburg hebben deze unieke schenking gedaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marktstalletje - Gradus Verhaaf


Omdat het laatste beeldje uit de collectie van Gradus verdwenen is en nog steeds niet terugvonden Ria en Ben het tijd om dit ‘marktstalletje’ aan De Ezelstal te schenken. Het is een heel vroeg beeldje uit de tijd dat Gradus nog in Warnsveld werkte. Voor De Ezelstal dus extra uniek! We zijn hen heel erg dankbaar dat ze op deze manier hun steun aan de doelstelling van de stichting geven en kenbaar maken.


Ook Ria en Ben vinden het belangrijk dat er in de collectie van De Ezelstal de keramiek van Gradus vertegenwoordigd is. Lieve mensen, duizendmaal DANK!!!